Je váš dům energeticky efektivní?

V roce 2007 v některých zemích Evropské unie (Irsko, Velká Británie) vešel v platnost nový předpis, který nařizuje majitelům nemovitostí získat tzv. BER (building efficiency rating) certifkát. Tento certifikát umožňuje budoucím majitelům získat přehled o energetické efektivnosti konkrétní nemovitosti a pomoci při konečném rozhodování.

Při koupi nebo pronájmu nemovitostí se každý snaží získat co nejvíce informací o vybraných nemovitostech. Evropská unie se proto snažila vyjít vstříc požadavkům různých iniciativ a pod tlakem dnešních ekologických potřeb vydala direktivu, která sjednotí postup určování energetické efektivnosti budov (BER). Tento systém využívá již známého modelu energetické efektivnosti el. spotřebičů nebo automobilů. Stejně tak, jako při koupi nové pračky s nálepkou o její energetické náročnosti, v budoucnu i každá nemovitost bude mít obdobnou “nálepku”.

Co je to BER?

Energetická efektivnost nemovitostí (BER) je objektivní míra na porovnávání energetických nároků a výkonu nemovitostí. Stejně tak, jako jsou porovnávány el. spotřebiče na stupnici od A do G, budou v budoucnosti porovnávány i budovy. Na základě bodového hodnocení bude nemovitost zařazena do jednotlivých skupin. Nejvíce energeticky efektivní budova s bodovým ohodnocením 92-100 bude ve skupině A, budova s hodnotou 81-91 bude ve skupině B atd.

Jak to funguje v zahraničí?

Na základě objednávky registrovaný odhadce navštíví konkrétní nemovitost a dle přesně stanovených postupů změří různé hodnoty, jako například: velikost domu, jeho konstrukci, stupeň izolace, typ a kvalita oken, detaily vytápění a jeho rozvodů atd. Tyto informace jsou pak podkladem pro výpočet energetické efektivnosti nemovitosti a základem pro umístění na stupnici od A (nejvíce efektivní) po G (nejméně efektivní).

U nemovitostí, které ještě nebyly dokončeny se odhaduje její efektivnost na základě plánů a již zrealizovaných stavebních prací. Taková nemovitost pak dostane provizorní odhad efektivnosti a zařazení na stupnici. Mimo toho pak majitel od odhadce dostane pár návrhů a možností, jak může být nemovitost ještě energeticky efektivnější.

(BER) jako marketingový nástroj

Ve Velké Británii prodávající a kupující přivítali tuto novou legislativu s nadšením. Pro kupující je informace o energetické náročnosti velmi důležitá a BER je dobrou pomůckou v rozhodování při koupi. Pro prodávající je BER s dobrým skóre důležitým nástrojem pro rychlý a úspěšný prodej nemovitostí. BER ale není zdarma. Po přepočtu se cena za odhad pohybuje kolem 10.000,-Kč. Toto neocení hlavně majitelé starších a hodně energeticky náročných nemovitostí. Na druhé straně BER poskytuje jeden z mnoha nástrojů realitních kanceláří, jak získat klienty. Často se stává, že RK vám po konzultaci nabídne pokrytí nákladů spojených s vydáním BER certifikátu.

Jaký dopad bude mít případné zavedení BER v ČR?

  • Umožní kterémukoliv kupujícímu získat informace o energetické náročnosti nemovitosti a odhadnout roční náklady na provoz. Tato informace je nezbytná při dnešních neustále se zvyšujících cenách za energie.
  • Zvýší povědomí o energiích a o současném stavu na trhu s nemovitostmi jak u majitelů a developerů, tak i kupujících.
  • Doporučující zpráva poskytne informace stavitelům o tom, jak zlepšit design a zvýšit energetickou efektivnost a s tím spojený komfort, cenu a udržitelnost.
  • Očekává se, že povědomí vytvořené BER certifikátem/označením za nějaký čas zvýhodní cenu nemovitostí s vyšším hodnocením. Povzbudí tak majitele nemovitostí s nižším hodnocením k jejímu vylepšení a zvýšení energetické efektivnosti.
  • Informace a doporučení na vylepšení nemovitostí budou generovat zájem o výrobky, postupy a systémy, která jsou energeticky nejefektivnější.
fermakleri.cz banner