Jste připraveni na bydlení v pronájmu?

Plánujete si pronajmout byt či dům? V tomto článku Vám přinášíme pár otázek, které byste si měli zodpovědět ještě předtím, než odkráčíte na prohlídky. Pokud si uděláte malý domácí úkol před podepsáním nájemní smlouvy, budete mít jistotu, že si zvolíte to nejsprávnější řešení právě pro Vás.

Pronajmout krátkodobě nebo dlouhodobě?

Důvody pro pronájem bytu či domu Vám pomohou s odpovědí na tuto otázku. Pokud jste dostali práci v novém městě, dá se předpokládat, že tam zůstanete minimálně rok.
Zvolte tedy spíše sérii krátkodobých pronájmů, než se s novým místem ztotožníte a najdete to nejlepší pro dlouhodobý pronájem.

Možná, že Váš plán pronájmu závisí na délce času, který Vám bude stačit na naspoření zálohy na Váš vlastní byt či dům. Pokud nemáte žádný pevný spořící rozvrh, můžete se zajímat o nabídky, které ve smlouvě nemají žádné časové omezení. Naopak, pokud budete mít spořící plán, kterého se budete držet, pak dokážete přesně odhadnout, na jak dlouho se můžete smluvně uvázat k pronájmu.

Nejste si jisti, jak dlouho zůstanete na tom či onom místě? V těchto případech se vyplatí nepodepisovat smlouvy, které jsou na rok nebo více. Pokud se tak stane a Vy se po třech měsících z pronájmu odstěhujete, vystavujete se riziku požadování náhrady škody za zbylých devět měsíců. Tímto se majitel/pronajímatel chrání před ztrátou zisku.

Peníze jsou důležité

Ještě předtím, než se rozběhnete do ulic na prohlídky, vezměte si kalkulačku a spočítejte si, na co máte a na co ne. S odvoláním na Americký “Apartment Magazine” by výše nájmu neměla přesáhnout 30-35% ročního příjmu. Toto číslo však nelze zcela shodně aplikovat na Českou republiku. I přesto je však potřebné si dobře zvážit finanční poměry. Na začátku pronájmu bytu či domu budete potřebovat zálohu minimálně ve výši jednoho nájmu, která slouží jako poslední platba za pronájem nebo jako bezpečnostní depozit. Dále budete muset zaplatit poplatek realitní kanceláři, který se normálně také pohybuje ve výši jednoho nájmu. Nezapomeňte tedy na tyto i další fakta při zvažování pronájmu bytu či domu.

Mnoho majitelů/pronajímatelů uloží Váš depozit na bankovní účet. Pokud však necháte nemovitost v dezolátním stavu nebo pokud porušíte smlouvu, je téměř jisté, že depozit Vám propadne. Buďte také připraveni na platby za energie, parkování a další náležitosti spojené s užíváním bytu či domu. Proto je důležité přesně vědět, co Vám doopravdy realitní kancelář s nabídkou nabízí a zahrnout tyto informace do finančního plánu.

Pomocná ruka

Pokud máte práci, ale jen malé nebo žádné úspory, je možné, že si vezmete půjčku na zaplacení všech potřebných nákladů na začátku pronájmu. Jestli zvolíte tuto možnost, vezměte na vědomí vysoké úroky z půjčky. Zaplaťte Vaše dluhy co nejdříve, protože v konečném důsledku můžete v průběhu času ztratit hodně peněz.

I v České republice začíná být běžným jevem, že si majitel/pronajímatel bude chtít ověřit Vaši bonitu. Pokud je Vaše konto v mínusu a narazíte zrovna na takové majitele, může se stát, že Vaši žádost neakceptují. Někteří si od Vás vyžádají potvrzení o příjmu, čerstvé bankovní výpisy a reference od předešlých pronajímatelů. Jestli se bude jednat o exkluzivní nabídku, počítejte s tím, že budete tyto dokumenty potřebovat zcela jistě.

Lokalita, lokalita, lokalita

Nesoustřeďte se pouze na interiér nemovitosti. Není to jen vnitřek, co se Vás bude bezprostředně dotýkat. Okolí nemovitosti Vás ovlivní také, a je proto neméně důležité.

Ujistěte se, že se nepřesunete někam, odkud dojíždění do práce potrvá celé hodiny. Také musíte zvážit Vaše každodenní potřeby. Již zmíněné dojíždění do práce, ale i nakupování, fitcentrum nebo například vyzvedávání dětí ze školy a školky. Ujistěte se, že Vám pronájem více přinese než vezme.

Sám vs. spolubydlící

Pokud máte omezený rozpočet, budete asi zvažovat soužití se známými nebo dokonce neznámými lidmi. O výhodách a nevýhodách spolubydlení se dočtete později v článku, který pro Vás připravujeme. V každém případě buďte vybíravý. Spolubydlení může pomoci, ale i zničit přátelství nebo vážný vytah. Pokud jste ještě v minulosti s nikým nebydleli, pak je lepší slevit na ostatních finančních nárocích a pronajmout si něco jen pro sebe. Věřte, že to někdy bude těžké, ale ještě těžší je žít z vlastní vůle vedle někoho, koho nemůžete ani vystát.

Jestli Vám soužití s někým jiným nevadí, je to jen dobře. Buďte ale upřímný k sobě i ostatním, co se týká Vašich nároků. Poslední věc, kterou chcete po podepsání smlouvy objevit je, že se Váš spolubydlící myje jednou týdně nebo že chová jedovaté plazy.

Seznam přání

Zhotovte si svůj seznam přání, které byste rádi viděli i v nabídce. Někteří lidé by rádi bydleli blízko bazénu, posilovny nebo kina. Někdo zase chce kryté parkoviště a pomocnici na uklízení. Jsou tyto přání jen nadstandardní požadavky, bez, kterých se dá žít, nebo jsou to nutnosti, bez, kterých si neumíte život ani představit? Nebo jen potřebujete na chvíli někam složit hlavu? V takových případech se nevyplatí být příliš vybíravý.

Jestli máte Punťu nebo Micku a nechcete o ně přijít, musíte se rozhlížet po pet-friendly nabídkách. Pokud majitel nemovitosti zvíře nechce, můžete s ním také vyjednávat s tím, že budete souhlasit z vyšším nájmem nebo zálohou na zničení zařízení.

Zajištění prostředků

Když si prohlížíte potenciální nemovitosti, mějte vždy po ruce vše potřebné, pokud byste si chtěli nemovitost pronajmout hned na místě. Přineste si s sebou dokumenty, jako například potvrzení o výši příjmu, bankovní výpisy a občanský průkaz. Majitel možná bude chtít zálohu hned na místě. Pro tento případ si vezměte s sebou pár tisíc nebo platební kartu.

Na závěr

Vždy si před podepsáním přečtete celou smlouvu. Jakmile smlouvu stvrdíte svým podpisem, může být velký problém vzít rozhodnutí zpět. Před samotným nastěhováním si s majitelem/pronajímatelem projděte celou nemovitost a zapište do smlouvy všechny nedostatky a poškození. Vyhnete se tak při skončení pronájmu obvinění, že byl byt poškozen během Vašeho pobytu. Pokud má nemovitost nějaké vážné nedostatky, trvejte na jejich opravě ještě před nastěhováním. Nezapomeňte se zeptat na pojištění. Některé smlouvy mají pojistky ošetřené, jiné ne. Je dobré se pak v bance připojistit proti požáru, vytopení a podobně. Mějte na mysli, že si nemovitost jen “půjčujete”, a tak se k ní chovejte s tímto vědomím.